همزمان با شصتونهمین سالروز استقلال کانون وکلا و روز وکیل مدافع، رئیس کل دادگستری استان کرمان به همراه محمدباقر اسلامی، معاون فرهنگی و منابع انسانی و همچنین مهدی بخشی معاون برنامه ریزی و امور انسانی با حضور در کانون وکلا هفته وکیل و سالروز استقلال کانون وکلا را به هیأت مدیره کانون وکلای دادگستری کرمان تبریک گفته و به بحث و گفتگو نشستند.
یداله موحد در ابتدای این نشست، ضمن گرامیداشت شصتونهمین سالروز استقلال کانون وکلا و روز وکیل مدافع و تقدیر و تشکر از زحمات و مجاهدتهایی که جامعه وکالت در راستای احقاق حقوق مردم متحمل میگردند و به نوبهی خود در توسعه عدالت ایفای نقش مینمایند عنوان نمود: همواره گفته شده که عدالت دو بال قضاوت و وکالت دارد که اگر هماهنگ نزنند، پرندهی عدالت نمیتواند پر بزند و پرواز کند.
رئیس کل دادگستری استان کرمان با تأکید بر لزوم پایداری و دو سویه بودن تعامل و هماهنگی به این دو مجموعه خاطر نشان کرد: این ارتباط باید به صورت عمیق دیده شود و مسائل جزئی و مقطعی نتوانند این تعامل را تحت تأثیر قرار دهند لذا زمانی این هدف محقق میگردد که هر دستگاهی جایگاه و نقش خود را در جامعه بشناسد و به خوبی آن را ایفا نماید و جدای از وظیفه ذاتی و رسالتی که بر دوش دارد به مسئله دیگری نیاندیشد.
وی تصریح نمود: در جامعهی ما نهاد وکالت نهادینه و پذیرفته شده است و اصل ۳۵ قانون اساسی نیز، حضور وکیل را در کلیه دادگاههایی که به امور قضائی رسیدگی میکنند تضمین مینماید. همچنین ماده واحده مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال ۱۳۷۰، اجرای این اصل را تضمین مینماید و جزو حقوق اساسی ملت میداند.
عالیترین مقام قضائی در استان قضاوت و وکالت را دو رکن اساسی دادرسی منصفانه دانست و عنوان نمود: لازمه دادرسی عادلانه و منصفانه، حق دفاع اصحاب دعوی است که یک نمود برجستهی آن، حق انتخاب وکیل و استفاده از دانش حقوقی وکلا در پروندههای قضائی است.
وی اذعان نمود: اجرای اصل 35 قانون اساسی در آئین دادرسی کیفری و قوانین عادی مختلف بسیار پر رنگ و برجسته در نظر گرفته شده و حتی ضمانت اجراهای قوی در ماده واحده مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام برای آن لحاظ گردیده است.
موحد بیان داشت: دستگاه قضائی کشور و سیاستهای کلان نظام قضائی نگاه برجستهای به بحث وکالت دارد و اجرای این مواد و اعمال این حق اساسی ملت مستلزم نظارت است باید از نظارت استقبال شود تا کارها بر طبق اصول صحیح پیش روند در غیر اینصورت از اهداف و آرمانها فاصله میگیرند لذا در بحث مسائل قضائی و وکالت نیز همین مسائل پیش میآید و دستگاههای قضائی باید روند صحیح اجرای این قوانین و اصول و حق مسلم مردم اعمال نظارت کنند لذا نظارت پذیری نباید چالشبرانگیزو نافی استقلال وکلا تلقی شود .
وی گفت: هیچ ارگانی به اندازهی دستگاه قضائی، تحت نظارت نیست چه اینکه ما در بدنه دستگاه قضائی نیز به همکاران توصیه میکنیم از اینکه کسی پرونده های آنان را مطالعه و به ایراد کارشان اشاره میکند نباید آشفته شوند به خصوص اگر هدف از نظارت، اصلاح و کیفی سازی امور باشد باید به جد از آن استقبال کنند.
رئیس کل دادگستری کرمان وکلای دادگستری یادآور شد: اگر بخواهیم اهداف سند تحول قضائی عملیاتی شود لازمه آن این است که مجموعههایی که در ارتباط با دستگاه قضائی هستند اعم از وکلا، ، کارشناسان و ضابطین و سایر سازمانها همراه این محور حرکت نمایند.
وی گفت: در بدنه دستگاه قضائی نیز بحث استقلال مطرح میشود اما منافاتی با اینکه راجع به مسئله مهمی در رابطه با حقوق عامه با مسئولین اجرایی استان به صحبت بنشینیم و ظرفیت دستگاه قضائی را نیز به کار گیریم تا بتوانیم مشکلات مردم را کمتر نمائیم ندارد بلکه این خود، عین استقلال است و باید بتوانیم در کنار حفظ استقلال، همهی دستگاهها را به کار بگیریم و هدفمان را تحقق عینی بخشیم.
موحد تصریح نمود: وکیل زمانی اقامه دعوی میکند از استقلال کامل برخوردار است و بایستی فرصت دفاع و اقامه دلیل به وی داده شود، حرف وی به صورت کامل شنیده شود و براساس آن نیز قاضی بیطرفانه تصمیم گیرد و رأی عادلانه را صادر کند و همانگونه که قاضی مستقل است، وکیل نیز در دفاع و نقشی که در اجرای عدالت در موارد خاصی ایفا میکند باید بیطرفانه، مستقل و مقتدر حرف خود را بیان نماید و از مصونیت لازم نیز برخوردار باشد و کسی حق ندارد به وی تعرض و اهانت نماید.
موحد در پایان خاطر نشان نمود: ضمن احترام به استقلالی که برای یکدیگر قائل هستیم اما باید بتوانیم در مسائل کلان و منافع عمومی، با یکدیگر تعامل و اشتراک نظر داشته باشیم و کارها را بهتر از گذشته پی بگیریم
محمد باقر اسلامی در ادامه این نشست ضمن تبریک هفته وکیل مدافع بیان نمود: برخی از وکلا، زمانی که در محکمه حاضر میشوند نوعی احساس امنیت را در ما ایجاد مینمایند و خوشبختانه تعدادشان کم نیست و به نوبه خود از همکاریهای بین دستگاه قضائی و کانون وکلای دادگستری استان تشکر مینمایم.
معاون فرهنگی و منابع انسانی دادگستری استان کرمان به آموزش کارآموزان وکالت و گذراندن دوره کارآموزی وکالت در دادگستری اشاره وعنوان کرد: لازم است از همکاریهایی که کانون وکلا با دستگاه قضائی دارد به صورت گستردهتری ادامه پیدا کنند و با جلسات مشترک، همفکری و تعامل میتوان به دستگاه قضا و در نتیجه آن، خدمت رسانی هر چه بیشتر به مردم کمک کرد.
وی تصریح نمود: خوشبختانه تا کنون برخورد دور از شأن و خلاف اخلاق حرفهای از کارآموزان وکالت که اکثراً جوان هم هستند دیده نشده و امیدواریم بتوانیم در بحثهای بحث علمی- آموزشی مشترک و برگزاری نشستهای علمی بیش از پیش قدم برداریم.
در ادامه، مجید شعبانی ضمن تقدیر و تشکر از مدیر کل دادگستری استان و معاونین ایشان به همکاری و تعامل پسندیده فی ما بین کانون وکلای کرمان و دادگستری در سالهای گذشته اشاره کرد و خواهان ادامه این همکاری در سالهای پیش رو شد.
رئیس کانون وکلای دادگستری کرمان به تلقی نادرست مبنی بر اینکه کانون وکلا خود را جزیرهای مستقل و به دور از حاکمیت میداند اشاره و عنوان کرد: ما نیز اعتقاد داریم باید نظارت کافی بر کانونها وجود داشته باشد و تحت قوانین حاکمیت جمهوری اسلامی حرکت کند کما اینکه اکنون نیز در قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت، زمانی که یک وکیل دادگستری به کسوت وکالت وارد میشود از مراجع ذی ربط استعلامات لازم صورت میگیرد و بندهای قانونی که لازم است وکیل آن شرایط را داشته باشد، انجام میپذیرد و نظارت بر این موارد هم صورت میگیرد و پس از صدور پروانه و همچنین بر تمام تصمیمات هیأت مدیره و دادگاه انتظامی کانونها از سوی دادگاه عالی انتظامی قضات نظارت قانونی وجود دارد.
شعبانی تصریح کرد: ما معتقدیم نظارت باید پسینی باشد یعنی نباید از پیش به استقبال نظارت رفت و رویکرد معاونت محترم حقوقی باید اینگونه باشد که بنا بر قانون، کانونهای وکلا در انجام وظایف اداری و اجرایی احساس دخالت نکنند. چون وکیل اگر چه در دفاع مستقل است اگر نهاد متبوع آن یعنی کانون وکلا که پروانه وی را صادر میکند به صورت مستقل عمل نکند و به راحتی خدشهای به صلاحیت یا پروانه وی وارد شود استقلال وکیل تحت الشعاع قرار خواهد گرفت.